RECY-PET Hungária Kft. – Sajtóközlemény

ÚJABB LÉPÉS A JÖVŐBE VEZETŐ ZÖLD ÚTON: ÁTADTÁK A PET PALACKOK TELJES ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁT SZOLGÁLÓ KARCAGI KUTATÓKÖZPONTOT 

Felépítette a Karcagi Ipari Parkban a Recy-Pet Hungária Kft. azt az Innovációs Központot, ahol hamarosan megkezdődhetnek a világszínvonalú kutatások és fejlesztések PET palackok újrahasznosítására. A projekt célja, hogy a PET palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelést minimálisra csökkentsék, illetve hosszú távon akár 100%-ban is lehetséges legyen az újrahasznosításuk.

A „FOOD-GRADE” Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ elsősorban az élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosításával foglalkozik. Az új technológia képes lesz arra, hogy bármilyen minőségű PET palack a kupakkal és a címkével együtt újrahasznosítható legyen. Maga a fejlesztés alapötlete olyan adatokon is alapszik, melyek szerint csak Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd PET-palack hulladék keletkezik, aminek alig 20 százalékát hasznosítják újra – jelenleg.

A teljes folyamat természetesen továbbra is a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik. Az összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, 8 órán át 200 fokon megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piac, gazdasági viszonyoknak. Az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot tud majd a tervek szerint bedarálni, és éves szinten kb. 7-8000 tonna regranulátum gyártására lesz képes. A PET-palackok újrahasznosításával ismét élelmiszer minőségű termék gyártható. A technológiai fejlesztés célja, hogy a regranulátum a mostani 30-35% helyett 50%-ban, majd 100%-ban felhasználható legyen új PET palackok gyártására.

Mindemellett cél az is, hogy a projekt során egy, az akkreditálási feltételeknek megfelelő fejlesztési és minőségbiztosítási laboratórium jöjjön létre. A központ akár kihelyezett képzésekre is alkalmas lesz, és egyetemi képzések helyszínéül is szolgálhat. Ezt a lehetőséget kihasználva már szerződést írtak alá a BME polimertechnika tanszékével.

Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital- valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja ill. használja majd fel termékeik csomagolásához. „Azok után, hogy már korábban megvalósítottuk saját előforma-gyártásunkat, ezzel a lépéssel – elsőként az országban – teljes mértékben kiszélesítjük, és lefedjük a PET palackozás, illetve az ahhoz szükséges alapanyag ellátás teljes folyamatát. Ennek köszönhetően fogyasztóink olyan terméket tesznek majd a kosarukba, mely mindamellett, hogy jó minőségű és környezetkímélő, de minden egyes része Magyarországon készült, magyar szellemi és technológiai munka eredménye” – mondta Plutzer Tamás tulajdonos.

A csoport menedzsmentje már most büszke arra, hogy ez a projekt az egyik legnagyobb multinacionális partnerüknek, a Tescónak is felkeltette az érdeklődését, újabb stratégiai együttműködési pontot teremtve ezzel a vállalatok között. A hulladékbegyűjtéstől kezdve, a saját márkáik esetén kizárólag evvel a technológiával kifejlesztett palackok használatán át, a fogyasztók közös képzésig terjednek ki a közös tervek. Ráadásul ennek az együttműködésnek köszönhetően az áruházlánc nemzetközi központjába is eljut Magyarország hulladékfeldolgozási törekvése.

Arra a kérdésre, hogy miért Karcagon létesült a beruházás, Nagy Tibor ügyvezető válaszol: „Céljaink eléréshez a legjobb feltételeket itt, a Karcagi Ipari Parkban találtuk meg. A 2000 óta működő Karcagi Ipari Park hagyományosan az élelmiszeripari, élelmiszer logisztikai ágazatokra fókuszált. Ennek alapját a város erős élelmiszer gazdasági tradíciói adják. Az pedig véleményünk szerint minden hazai vállalkozó számára példaértékű, ahogyan a befektetők egy csoportja ezen a területen összefogott, és létrehozta az Öko-parkot. Megtiszteltetés számunkra, hogy egy hulladék-feldolgozó programhoz csatlakozhatunk, mely megtestesíti a fenntartható környezet és a fenntartható fejlődés koncepcióját.”

A projekt keretében egy 26.500 nm-es telken, 4638 m² es nettó alapterületű, kétszintes innovációs központ épült fel. A projektzáró rendezvényt 2015. június 26-án tartották meg. A beruházás tervezett költsége közel 2 milliárd 850 millió forint, amelynek 70%-át, azaz 1.993.764.500 Ft-ot, az Új Széchenyi terven belül elnyert uniós támogatásból finanszírozták.

Letölthető sajtóközlemény